De Melktap

Voor op het erf staat een huisje, met daarin naast de zuivelautomaat, de melktap.

Daar tap je je eigen verse, rauwe melk. Dagverse, romige, onbewerkte melk, die aan alle kwaliteitseisen voldoet. Rechtstreeks van de koe, die een groot deel van het jaar buiten loopt.

We gaan met z’n allen bewuster eten. Puur en eerlijk voedsel, waar alle voedingsstoffen van nature nog in zitten, omdat het onbewerkt is.

Verse, rauwe melk past daarbij en biedt veel voordelen:

  • Puur en onbewerkt.
  • Meer smaak
  • Goed voor je gezondheid
  • Goedkoper, dus fijn voor je portemonnee


Hoe houd je verse melk houdbaar?

Onze melk wordt direct na het melken gekoeld tot 3-4 graden. Het is daarom na aankoop nog een paar dagen houdbaar, mits het gekoeld (max. 4 C) wordt bewaard. Ook in de melktap, is het max. 4C.

Als je het kookt of pasteuriseert, is het gekoeld nog langer houdbaar. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit adviseert om rauwe melk voor gebruik te koken.




Handig om te weten als je melk komt tappen


  • Je tapt de melk in een (herbruikbare) fles
  • Een stevige glazen fles kan je kopen in de zuivelautomaat. In de introductieweek is deze voorzien van een muntje. Dit muntje kan je gebruiken voor je eerste gratis liter melk
  • Je kan uiteraard ook een eigen fles meenemen. ( er past max. een 12 liter jerrycan onder de tap)
  • Zorg altijd voor een schone fles, dan blijft de melk langer houdbaar
  • Werp gepast muntgeld in de melktap (€ 0,05, € 0,10, € 0,20, € 0,50, €1,00, €2,00)
  • De verse melk kost € 1,- per liter
  • Je kunt elke gewenste hoeveelheid melk tappen
  • Je moet gepast betalen. Zo tap je bij inworp van bijvoorbeeld € 1,50 anderhalve liter. De tap stopt wel automatisch na iedere liter
  • We werken niet met statiegeld en nemen geen flessen retour




Rauwe melk wordt beter door het lichaam verdragen

  • Onbewerkt betekent meer voedingstoffen, vitaminen, mineralen, etc.
  • Het enzym lactase, dat van nature in melk zit, blijft intact. Dat is belangrijk, omdat dit enzym juist bijdraagt aan de vertering van lactose (melksuiker).
  • Uit studies blijkt dat veel mensen met een lactose-intolerantie rauwe, onbewerkte melk beter verdragen. Rauwe melk bevat bovendien veel goede, levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem van de drinker. Gebruik van rauwe melk wordt ook gelinkt aan een lager risico op astma en eczeem.